top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraJana Nádravská

Letní kuchyně Hosín

Aktualizováno: 2. 5. 2022


Manželé z rodinného domu pro mě měli jasné zadání – vytvořit na zahradě prostor pro grilování a odpočinek, především v letních měsících, kdy se pro ně jižní rozpálená terasa stávala neobytnou. Místo pro stavbu měli předem vybrané, bylo zde původně obyčejné ohniště na opékání špekáčků, které téměř přestali využívat kvůli velkému výskytu klíšťat. Z jejich představy klasického zahradního altánu jsem odbočila a navrhla jednoduchou stavbičku, která kopíruje tvar pozemku a nemá žádné příkrasy navíc. Jednoduchou formu i použité základní materiály totiž skvěle doplňuje a zdobí přilehlá zeleň a les v pozadí. Navrhla jsem prostor na pomezí lesa a zahrady, díky kterému člověk vnímá blízkost lesa, cítí jeho příjemné klima a zároveň je pod střechou a krytý před klíšťaty. Reakce klientů byly velmi kladné a paní majitelku nadchla představa vaření venku, takže jsem začala pracovat i na tom, aby se z místa pro grilování stala téměř plnohodnotná kuchyň.



Nejzajímavějšího vývoje doznala samotní kuchyňská linka. Prvotní návrh linky byl tvarován do L s tím, že by deska byla z litého pohledového betonu, ve kterém by byl vylit i dřez a ohniště pro grilování. Nad ohništěm by visela kovová digestoř pro odtah rovnou nad střechu. Tento návrh byl po nacenění u dodavatele zamítnut, a tak jsem hledala další možnou variantu. Po konzultacích s truhláři nakonec volba padla na hotový kovový ponk s pracovní deskou z dubové spárovky, do kterého jsem nechala vložit dřez. Myslím, že použitý materiál se po dvou sezónách osvědčil a bude časem získávat jen zasloužilou patinu.

Jinak se stavba při realizaci nedočkala výrazných změn a byla provedena podle původního návrhu. Jedná se o zděnou konstrukci s přiznanými tesařskými prvky, terakotovou dlažbou a plechovou krytinou střechy. Při stavbě došlo i k drenáži podmáčeného trávníku u lesa a k zavedení elektřiny, voda v kuchyni je z vlastního vrtu.




Pro vybavení letní kuchyně jsme s klienty sáhli po starších kusech, většinou po těch, které již měli doma nebo v garáži. A musím říct, že je mi tento přístup velmi blízký. Mít na zahradě věci, které rodinu provázejí delší dobu a které tak mají možnost ještě někde „dožít“, mi přijde velmi lidské a nemrzí mě, že na fotkách vše nepůsobí dokonale. Paní majitelka vytáhla stará režisérská křesílka a ušila jim nové potahy. Kuchyňský ponk jsme doplnili dubovými policemi s industriálním kovovým kotvením a starou lampou z dílny. Osvětlení zajišťují obrácené květináče a žárovky. Na odpočinek bylo plánované zavěsit na trámy houpací křeslo, ale zatím je na siesty využívána stará sedačka, která svoje poslání údajně velmi dobře plní J




Stavba byla dokončena již v létě 2017, od té doby přibylo ještě zpracování zeleně a trávníku v okolí, stejně tak noční osvětlení lesa.


O letní kuchyni na Hosíně jste si mohli přečíst i v magazínech Rodinný dům, Home a Apetit.


76 zobrazení0 komentářů

Σχόλια


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page